2011. március 8., kedd

Pastel de nata, a legportugálabb süti

Kipróbáltam az elözö bejegyzésemben említett receptet. És elégedett vagyok. A krém kifejezetten hasonlít az eredetihez, a tésztája is megfelelö, persze az igazi pastelinho nem egyszerü, Lidlben vásárolt leveles tésztából készül, de így is nagyon finom lett!




Hozzávalók: (12 darabhoz)

  • 1 és 3/4 bögre zsíros tej
  • 1/4 bögre tejszín
  • 4 tojássárgája
  • 3-4 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 1 kisebb rúd fahéj (elhagyható)
  • 2 darabka citromhéj
  • 1/2 tk. vanília aroma
  • 1 csipi só  
  • 1 csomag leveles tészta

KRÉM: a tejet, a tejszínt, a tojások sárgáját a cukorral, a sóval és a liszttel simára keverjük.  A citromhéjat, a vanília aromát és a rúd fahéjat hozzáadjuk. Nagyon lassú lángon puding sürüségüre fözzük. A citromhéjat és a fahéjat kivesszük és hagyjuk teljesen kihülni.
TÉSZTA: a leveles tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd nem túl szorosan, de "levegömentesen" feltekerjük. 



4 cm-es darabokra vágjuk, majd ezeket felállítjuk és a tenyerünk között összelapítjuk úgy, hogy a "csigavonal" középen maradjon (ez lesz majd az alja). Lapítás után vékony (kb. 2 mm vastagságú ) köröket nyújtunk belölük. Ezekkel kibéleljük a muffinformát úgy, hogy körbe kilógjon a tészta. A krémmel 3/4-ig megtöltjük öket. Itt eltérek az eredeti recepttöl és 180 fokon, kb. 50 percig sütjük öket, amíg aranybarna nem lesz a tészta és a krém teteje. Ízlés szerint egy kis fahéjjal tálaljuk. Langyosan a legfinomabb!

2 megjegyzés:

  1. Húúúú, úgyis akartam már valamit kezdeni a fagyóban szunnyadozó leveles tésztáimmal...ez a sütike nagyon jól néz ki :)
    Kíváncsi vagyok a portugál ízekre...meg, h mennyiben különbözik a katalántól :)

    VálaszTörlés
  2. A tojáskrémmel nehéz más krémeknek versenybe szállni! Frissen sütve, mint a leveles tészták többsége, nagyon finom lehet :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...