Portugáliáról

Itt kapnak  helyet a Portugáliát bemutató képes bejegyzések. A hangsúly a képesen van, ugyanis csak rövidke leírásokat tervezek, beszéljenek a fotók helyettem! Portugália sokkal színesebb, mint gondolnánk! Van élet Lisszabonon, Portón és az óceánon túl is...

Tartalom:

 1. Aldeias do Xisto és Piodão
 2. Azenhas do Mar
 3. Aveiro 
 4. Színpompás Lisszabon

 Az Aldeias do Xisto ("Palafalvak") és Piodão


Google map
Két éve tavasszal kirándultunk erre a mesebeli vidékre, ami Portugália középsö részén található. Kalandos, szerpentines hegyi utak, csupazöld természet, patakok, vízesések és romantikus köházak vártak minket. A 24 falu között van, ami lakatlan (de szépen rendben tartott) és van, ahol még most is zajlik az élet. Autóval egyik faluba sem lehet behajtani, háborítatlanul sétálhatunk az árnyas, szük kis utcácskákban, betérhetünk egy hangulatos kis kávézóba, elfogyaszthatunk helyi alapanyagokból készült finomságokat. Szállást sem nehéz találni, ugyanis fogadók sokasága várja a vendégeket, a falvakban is és az ehhez közeli szintén nagyon hangulatos településeken. Mi egy faluház vendégszobájában szálltunk meg Benfeita közelében, kutyával együtt...Aldeias do Xisto
Útközben
Piodão
Piodão
Palatetö
Piodão

Bövebben: http://www.aldeiasdoxisto.pt/asaldeias/330/6

......................................................................................................................................................................................

Azenhas do Mar

Google mapMostani úticélünk ismét egy festöi szépségü hely, méghozzá a Lisszabonhoz közeli, Sintrával szomszédos Azenhas do Mar, azaz a "Tenger Vízimalmai" nevü kis falu. Olyan csodálatos fekvésü, hogy festeni sem lehetne szebbet. A sziklákról vízesés-szerüen omlanak le a különleges szépségü élénk színü virágok, és a part zöld részein is mindenhol virágoznak a kis növények. Az óceánba kis patak csörgedezik bele, melynek partját buja, zöld növényzet tarkít. A kis falu legtündéribb pontja egy müködö (legalábbis mozgó) apró vízimalom.  


......................................................................................................................................................................................

Aveiro

Portugália Velencéjének is szokás hívni Aveiro-t, hiszen csakúgy, mint a híres olasz városban, itt is a várost átszelö csatornán gondola-szerü színpompás csónakok nyújtanak felejthetetlen látványt. Aveiro Porto és Coimbra között helyezkedik el, nyílt kapu az óceánhoz (ezt Ria-nak nevezik). Az óceánpart csak egy ugrásra van, ahol homokdünék között sétálhatunk (Praia de São Jacinto), az Ibériai-félsziget legnagyobb világítótornyát csodálhatjuk meg (Barra) és bóklászhatunk az elbüvölö csíkos házak között (Costa Nova). Aki Aveiro-ban jár, ne hagyja ki a helyi finomságot, az ovos moles-t, ami különbözö formájú (általában kagyló) ostyákba zárt tojáskrém. Nagyon édes, de nagyon finom. 
A fotók már évekkel ezelött készültek, még a digitális gépek megjelenésekor (nekünk nem is volt, ezeket a képeket is kölcsöngéppel készítettük). Azért egy kis ízelítönek megfelelnek, akit bövebben érdekel Aveiro ide kattintva több információt talál, illetve megnézheti az alábbi videót:


.......................................................................................................................................................................

Színpompás Lisszabon

Június Lisszabonban az ünneplésröl szól, a virágzó fákról, az utcai sokaságról. Ekkor ünneplik a föváros szentjének, Lisszaboni (vagy Páduai) Szent Antalnak  napját. Hatalmas felvonulással, fesztiválokkal, koncertekkel, sült szardíniával és a Szent Antal napi esküvövel, amikor is 16 lisszaboni jegyespár mondja ki az igent. Mi egy napot sétáltunk Lisszabon hét dombja között. Arra mentünk, amerre a lábunk vitt és ilyen csodákba botlottunk:
Miradouro de São Pedro de AlcântaraInfo Lisszabonról: www.visitlisboa.com

8 megjegyzés:

 1. jaj gyönyörűűűűűűűűűűűűű !!! Még-még-még ! :)

  VálaszTörlés
 2. Én is csatlakozom. Még-még-még! :)
  Portugália fan vagyok.

  VálaszTörlés
 3. Jártunk Aveiroban is, az óceánparton ugyan nem, lévén vonattal érkeztünk, viszont a halpiac is kihagyhatatlan, az egyik helyes étteremben ettünk mellette nagyon finom grillezett makrélát, igaz csak utólag derítettük ki, hogy milyen hal volt:) A párom a leghangzatosabbat választotta, igaz azért a pincér kihozta mutatóba, látva, hogy halvány lilánk sincsen milyen halat rendeltünk:D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A vonatállomás épülete is tök szép, igaz? ha jól emlékszem azulejo (kék csempeképek) borítja a falát! Köszi a tippeket! A carapau (makréla) az én egyik kedvencem is :)

   Törlés
 4. Igen, nagyon csinos régi épület az állomásé!
  A hal neve viszont nem az volt, chixarro (lefotóztuk a kézzel írt étlapot:)), google fordítóval néztük meg utána, az mondta, hogy makréla. És hihető is volt, már a hal formáját tekintve. De gyakorlatilag mindegy, finom volt:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Erröl a halról még nem hallottam, bár nem vagyok nagy szakértö :) A carapau az a közönséges makréla, lehet a "Ti halatok" valamilyen különleges makréla :)

   Törlés
  2. "Borsi"...nálunk is egyes részeken chicharro-nak hívják a makrélát, egyébként meg jurel, de ugyanarról a halról van szó.

   Törlés
  3. A páromat megkérdeztem, ö azt mondta, hogy a halárus nagypapája annak idején árult carapau-t is és chixarro-t (vagy chicharro) is (Dél-Portugáliában). Az biztos, hogy rokonok (makrélák), söt lehet, hogy csak méretbeli különbségek vannak, de valami miatt megkülönböztették. De aztán persze az is lehet, hogy Aveiroban chixarro-nak hívják a carapau-t :)

   Törlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...