2011. november 8., kedd

Csicseriborsó leves, ez is portugál

Annyira jópofa neve van, nem? Csicseriborsó! Már csak a jól hangzó neve miatt is megenném. Portugálul elég bénán hívják (grão /de bico/), viszont gyakrabban használják, mint mi. Bevallom, nem gondoltam volna, hogy elsöre ilyen jól fog sikerülni ez a leves, de így lett. Nagyon finooom!
Több kérdés is érkezett a csicseriborsóval kapcsolatban, ezen az oldalon kicsit megismerkedhettek vele : www.hazipatika.com


Hozzávalók:
  • 1 konzerv fött csicseriborsó (lehet szárazból is, csak így gyorsabb :)
  • 1 nagyobbacska krumpli
  • 1 nagyobbacska sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • egy darabka csont (!)
  • 1-2 karika füstölt kolbász (!)
  • olívaolaj
  • rizs (elhagyható)
  • spenótlevél (elhagyható)

A krumplit, a répát, a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felkockázzuk és annyi vízben megfözzük, hogy az jó böven ellepje. (Én kuktát használok, mint mindig.) Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a csicseriborsó felét, picit összemelegítjük a többi zöldséggel, majd botmixerrel pürésítjük az egészet. Sózzuk. Belerakjuk a maradék csicserit, kevés spenótlevelet és egy kis rizst levesbetét gyanánt. 10 percet fözzük, hozzáadunk 2-3 ek. olívaolajat és még 5 percet fözzük. Ha nagyon jót akarunk magunknak akkor mindenképpen fözzünk bele valamilyen csontot és 1-2 karika füstölt kolbászt, az íze miatt. Ezt nem kell megennünk, ha nem akarjuk, de hiányozna, ha nem lenne benne.

12 megjegyzés:

  1. Finom íze lehet guszta! Mondókánk van erről a csicseriborsóról, de nem ismerem magát az ízét, mihez hasonlítanád ? Sárgaborsóhoz!

    VálaszTörlés
  2. @Éva Húha, nem is tudom. Sárgabors´t már régen ettem, de talán igen. Esetleg ha valaki tudja, írjon ide!!!

    VálaszTörlés
  3. Eddig csak falafelnek ettem, de azt nagyon szeretem. Igen, kicsit hasonlít a sérgaborsó ízére, de annál talán mélyebb, selymesebb. Különben már azt hittem ez egy echte balaton-felvidéki reci.)))

    VálaszTörlés
  4. A sérgaborsóéra is lehet, de a sárgaborsóéra pláne!))

    VálaszTörlés
  5. @Teakert Nálatok van sérgaborsó? Úgy kipróbálnám :D

    VálaszTörlés
  6. Én még sosem ettem csicseriborsót semmilyen formában, de már gondolkodom rajta, hogy kipróbáljam:)

    VálaszTörlés
  7. Nem bántani ám apró, pici gasztrobloggerkét, mert néha kicit foghíjaszan beszél!:DD

    VálaszTörlés
  8. Levesként még nem ettem, de nagyon jól hangzik a recept:) Ha már ott van az a kolbász, akkor azért együk meg, nehogy már kidobjuk:)

    VálaszTörlés
  9. Viszem! Én már készítettem, ízlett, ez is jöhet. Az a pici kolbász úgy is csak fűszer benne, hát a keményítő napon jól fog jönni!

    VálaszTörlés
  10. Én a csicseriborsóról sokáig azt hittem, hogy csak a gyerekdalban szerepel, a borsó becézett neve, hogy a gyerekek jobban megegyék a borsót. Aztán ahogy egyre jobban kinyílt a világ, és jöttek a gasztro műsorok a tv-ben, akkor tudatosult bennem, hogy ilyen étel tényleg van. De még soha nem ettem. Szerintem ez inkább az arab világ étele, mint a kuszkusz. Persze lehet, hogy ezt is rosszul gondolom.

    VálaszTörlés
  11. Vettem csicseriborsót bioboltban. Harminchat órát áztattam, hat órát főztem.Én az ízét a gesztenyéhez hasonlítanám. Krémleves is lett belőle csak úgy natúr, krumpli meg kolbász nélkül, de nagyon finom volt! Másik feléből (összesen fél kiló volt) kenőt csináltam, ami kenyérre kenve, de húsok mellé is finom. Most volt az első találkozásom csicseriborsóval. Felveszem a rendszeresen készítendő ételek listájára, de valószínűleg beszerzek egy kuktát.

    VálaszTörlés
  12. @marisz57 Örülök, hogy csatlakoztál a csicseri klubba :) Igen, a kukta nagyon hasznos dolog, föleg ilyen esetekben, én nagyon sokat használom!!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...