2012. január 27., péntek

A teázásról és a portugál citromteáról...

Én a teázók csapatát erösítem, a kávé nekem nem jön be. Egyszerüen nem szeretem az ízét (az illatát viszont nagyon), sem mint ital, sem a süteményekben. Világ életemben teáztam. Nekem a nap egy finom teával indul és legtöbbször azzal is zárul. Reggelente fekete teát szeretek inni, föleg Earl Grey-t. Este inkább a gyümölcsteákat részesítem elönyben, hiszen a fekete tea koffeintartalma miatt nem jönne álom a szememre (tapasztalat).


A múltkor a Maxima újságban olvastam egy cikket, hogyan kell helyesen elkészíteni a teát, hogy a legfinomabb eredményt kapjuk. Nem mindegy, melyik fajta teát, mennyire forró vízben, hány percig áztatjuk. Itt most a hétköznapi teákról (filteres, piramis, szálas) és teázásról írok, nem a teakülönlegességekröl...


  • A fekete teát (pl. Earl Grey, English Breakfast, Lipton Yellow Label...) 100 fokos vízzel kell leforrázni és 3 maximum 5 percig áztatni, különben keserü lesz a kioldódó cseranyagok miatt, ha hosszabban a vízben marad a tea.
  • A zöld teát 90 fokos vízzel (ehhez 3 percig hagyd a forralt vizet szobahömérsékleten) és maximum 3 percig áztasd a teát benne.
  • A rooibost csakúgy, mint a zöld teát, 90 fokos vízben áztatjuk, de 5 percig.
  • A fehér tea 70 fokos vízben lesz a legfinomabb (ehhez 10 percet hagyd a felforralt vizet hülni) és 2-3 percig áztasd a teát. 
  • A gyümölcsteákat szintén 100 fokos vízben áztathatjuk, de 8-10 percig is maradhat a tea(keverék) a vízben.
  • A gyógyteákat szintén 100 fokos vízzel forrázzuk le, bár az áztatási idö eltérhet a különbözö fajtájú növényeknél. 



A portugál citromteáról (chá de limão) annyit kell tudni, hogy nem egyenlö a citromos teával. Amikor elöször jártam itt, megkínáltak citromteával. Azt hittem kapok majd valamilyen sima teát, citrommal. Na nem! A citromtea a következö: citrom héját (nem reszelve, zöldséghámozóval hámozva) beledobjuk vízbe és jól összeforraljuk. Csészénként kb. 2-3 darabka héjat számoljunk. Tehetünk bele citromgerezdeket is a végén. Mézzel ízesítve erös és hatásos támadást mérhetünk náthánkra!

17 megjegyzés:

  1. Jó kis összefoglaló :)
    Én se szeretem a kv-t, csak az illatát, én is inkább teás vagyok.
    Reggel egy csésze török tea, este meg gyümölcs :)
    Ez a portugál citromtea nagyon izgi, ki kéne próbálni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Török teát még nem kóstoltam! Kíváncsi vagyok, milyen lehet...

      Törlés
  2. Én, bár a finom kávékat szeretem, de kb. augusztus óta nem kávézom, mert gyomorideget és álmatlanságot okozott nálam, azóta teázom. Szeretek újabb és újabb ízesítésű teákat kipróbálni, főleg így télen. Nyáron sajna nem nagyon megy a tea nálam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyáron én is max. reggel tudom meginni. Egyébként icetea-t iszom. Nálunk van Earl Grey icetea, amiben 1 Kcal van 1 dl-ben!!! Fincsi!

      Törlés
  3. Nagyon jó kis tájékoztatást adtál, köszi! A kávénak én is illatát szeretem, de azért néha nescafét iszom, de a tea nekem is nyerő. Általában egész nap megiszom 1 litert. Gyógyteát is iszom napjában de abból csak 2 dl.Érdekes aromás lehet a portugál tea!

    VálaszTörlés
  4. Szia! Nekem is hasonló élményem van a citromteáról. Egy kávézóban rendeltem a pultnál és vártam. Valamivel később megkérdeztem, hogy nem felejtették-e el a teámat, mire tájékoztattak, hogy már régen kiszolgáltak. És valóban: volt előttem egy kávéscsészében egy darab citromhéj, forró vízzel leöntve. Én meg azt hittem, hogy valaki másé, mert nem tea kinézete van. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Én is úgy meglepödtem! Itt eléggé más teák vannak, mint otthon. De finom ez a citromos forró ital is, föleg igazi hidegben (ami itt nincs) :)

      Törlés
  5. hogy miket tanul az ember...

    férj épp ezen emlékezett vissza zsenge fiatalkori sztoryjára. mikor valami csirkehús felszolgálása után a pincér egy tálkában vizet, benne kis citromdarabkákkal tett az asztalra. ő meg kérdőre vonta, hogy mi ez, mert ő olyant nem rendelt. A válasz: abban kell majd a csirkehústól ragacsos ujjait lemosni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :DDD Azért ebbe ne mártogassa meg az ujját a férjed, mert megégeti magát :)

      Törlés
  6. Én is nagy teás vagyok, csak én átszoktam az angol teára, tejjel iszom. De mindenféle teát szeretek, igaz kávát is iszom, ha nem azzal kezdeném a napot, az tuti fejfájás.A portugál citromteát ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tejjel azt hiszem nem szeretném, mert nem szeretem a tejet... De egyszer kipróbálom, ha addig élek is :)

      Törlés
    2. hát a lelkes angoltanárom hatására anno gimiben kipróbáltam. soha nem tudnék tejjel inni teát. az az egy kísérlet szerintem örökre szólt.

      Törlés
  7. Jó volt olvasni, sokat tanultam belőle. Én is szeretem a teákat, főleg a darabos gyümölcsösöket. Az Earl Grey teát egy csepp tejjel szoktam inni, nagyon finom! Ja, és a fejlécet cuki!!!

    VálaszTörlés
  8. Én is a teások táborát gyarapítom, kávét csak házon kívül, ha nagyon nem lehet megúszni. Főleg így télen fogy sok tea. Kedvencem az Earl Grey, de a zöld és a darabos gyümölcsösek is mennek. Amin mindenki meglepődik, hogy üresen iszom, cukor/méz és citrom nélkül. Tejjel egyszer próbáltam, de nem győzött meg... Nagyon jó az összefoglalód az áztatási időkről és hőfokokról, valóban nem mindegy, hogy melyik fajta teát hogyan készítjük el, és sajnos nem mindig ad pontos útmutatást a csomagolás.

    VálaszTörlés
  9. Én nagy kávés vagyok, de nagyon szeretem a teákat is! Jó kis összeállítást készítettél! Irigylem a csinos teafű tartódat :)

    VálaszTörlés
  10. Én is a teázok csapatát erősítem, jó kis összefoglalót készítettél. Kukkants be hozzám, meglepetés vár, egy díj.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...