2011. február 15., kedd

Az olivaolajról

Szerencsére van portugál olivaolaj. Meg vagyok róla gyözödve, hogy jobb, mint a spanyol, az olasz vagy a görög, amit nagyiparban gyártanak ellátva egész Európát. Persze, a portugál termékekkel is úgy vagyok, mint a magyarral: a hazai a legjobb! (Kivétel, ha valamiböl van magyar, mert akkor az a legjobb :) Nem mondom, hogy nincs silány minöségü portugál olivaolaj, de barátságos áron, óriási választékban kapható. Az egyik legismertebb és legkedveltebb márka a "Gallo" azaz "Kakas", amely már 1919. óta "énekel".


 Mire figyeljünk az olivaolaj kiválasztásakor, melyik fajtát, mire használjuk?

Extra szüz (extra virgin): Ez a fajta képviseli a legjobb, kiváló minöséget, savtartalma <=0,8%. Intenzív ízü, saláták, ételek ízesítésére használjuk, nyersen.

Szüz (virgin): Jó minöségü, savtartalma <=2%. Nyersen is fogyasztható, de levesekhez, sültekhez, pácokhoz is használható.

Finomított + szüz: Jó minöségü, a finomított olivaolajat gazdagítják szüz olivaolajjal. Savtartalma: 1%. Ideális olajban való sütéshez, ugyanis nagyon rezisztens a höre és az égési/füstölési  pontja is nagyon magas, így többször is felhasználhatjuk ugyanazt az olajat. Sütés közben az ételen egyfajta bevonatot képez, igy az nem szívja magába az olajat. Ez a legolcsóbb fajta. 
 (forrás: casadoazeite.pt)

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...