2011. június 6., hétfő

Sütöben sült bacalhau (sózott, szárított tökehal)

A bacalhau a portugálok nemzeti eledele. Állítólag 365 módon lehet elkészíteni, minden napra jut egy recept. Ez azért vicces, mert bacalhau, tökehal nem él errefelé, Norvégiából importálják, az ottani hideg, partmenti részeken halásszák. Ha jobban belegondolunk ez olyan, mintha nálunk a gulyást, meg a pörköltet mondjuk teve húsból készítenénk... Azért van magyarázat, miért vált oly népszerüvé e tengeri halacska: a nagy felfedezések idején, a portugál hajósok olyan élelmiszert kerestek, ami hosszú távon tartósítható. Ekkor bukkantak rá a sózott bacalhaura, amit mindaddig csak Norvégiában, Izlandon és Kanadában ismertek. Útközben pedig Portugália mellett, Brazíliában is sikerült népszerüsíteni. Nálunk mindenhol lehet kapni, hegyekben áll a jellegzetes szagú szárított hal, ami így néz ki:


kép: anteviseu.blogspot.com


Nem gyakran kerül az asztalra nálunk, mert egyrészt annak ellenére, hogy nagyon népszerü, elég drága és én nem is rajongok érte annyira. De most elkészítettem, párom szerint finom lett, úgyhogy elégedett voltam. Mindig azt szoktam kérdezni Töle: "Olyan mintha igazi portugál fözte volna?" És azt mondta, hogy olyan :)





Hozzávalók:
  • bacalhau
  • 2-3 közepes krumpli
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paradicsom
  • babérlevél
  • olivaolaj

Minden recept így kezdödik: 24 órára "áztassuk" be a halat. 6 óránként cseréljük ki a vizet alatta. Így a bacalhauból kiázik a só és újra halformája lesz, akár duplájára is megduzzad. 
A tepsit olivaolajjal meglocsoljuk, a karikára vágott hagymát beleszórjuk. A babérlevelet, a héjától megszabadított, félbe vágott paradicsomot és a fokhagymát beledobáljuk és a halakat szépen elhelyezzük a tepsiben úgy, hogy a böre legyen felül. A felszeletelt krumplit köré rendezzük. A halakat jól meglocsoljuk olivaolajjal. 200 fokos sütöben megsütjük. (Félidöben párom besettenkedett a konyhába és két szelet kenyeret csempészett a tepsibe....)

U.i: Jaj, most vettem észre, ez a 100. bejegyzésem!!! Hú, de szorgalmas vagyok :)

9 megjegyzés:

  1. Érdekes receptet hoztál, és érdekes információkat. Gratula a 100. bejegyzéshez.

    VálaszTörlés
  2. Nahát, ez mifelénk is (Katalónia) elég népszerű. Itt bacalau-nak mondják azt hiszem. Ha megyünk a piacra, már messziről érezni a jellegzetes illatát.
    Jó kis recept, 100.-nak nagyon is toppos ;)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon érdekes a recepted, gratulálok a 100. bejegyzésedhez. Reméljük még sokat írogatsz.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok, ezentúl is igyekszem minél többet sündörögni a konyhában :)

    Adél! Te készítettél már ilyen halat? Van valamilyen tipikus katalán rafinéria? Majd még több bacalhau recept is jön, van egy kedvencem :)

    VálaszTörlés
  5. Egyszer a tévében láttam, egy tapasztalt háziasszony készítette el. Érdekes volt!
    Ügyes vagy! Nagyon jól alkalmazkodtál a helyi hagyományokhoz, hogy férjed kedvében járj. Jó úton haladsz a hosszú boldog házasélethez!! :D:D:D
    Csak így tovább!!

    VálaszTörlés
  6. Mária! Ugyan hivatalosan még nem a férjem, de ha így folytatom a sütést-fözést... :D

    VálaszTörlés
  7. Szia,

    nekem mániám Portugália, eddig 8-szor voltam, és a legjobb hely a világon!!!! 2011 szilveszterkor is ott voltam, vettem szárított halat és nagyon örülök, hogy most már el is tudom készíteni.
    Köszi, és hajrá Portugália!
    Zsolt (Budapest)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hajrá!!! Ha gondolod, majd írj, hogy milyen lett a bacalhau!!!

      Törlés
  8. A jellegzetes illatát nálunk büdösnek hívják!:)Valóban finom és 3-4 napot kell áztatni vastagságtól függően!Csak a vastagabb haldarabokat jó sütni!A vékonyabbakat grillezni kell!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...