2011. február 24., csütörtök

Caldo Verde, a zöld leves (updated)

Portugália nemzeti levese ez, mint nálunk a gulyás. Két fö összetevöje van: a káposzta és a krumpli. Egy gond van, hogy nem akármilyen káposzta! Couve portuguesa, magyarul portugál káposzta. Csak itt honos és még Galíciában, ezért couve galega-nak is nevezik. Ez a növény inkább nyeles káposzta, hiszen hosszú, fásszárú, a levelei pedig lapulevél-szerüek. Akkor mit tegyünk, ha otthon szeretnék elkészíteni e nagyon finom és egyszerü levest? Kicsit utánajártam különbözö országok oldalain és a következö "helyetteseket" ajánlják: fodros káposzta, kelkáposzta vagy karalábélevél. A titok az, hogy füszál vékonyra kell a leveleket felszeletelni. Én olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a boltban lehet konyhakészen (is) kapni, nem kell szöszmötölni a szeleteléssel. Ismét a családi receptet osztom meg.




Hozzávalók:
  • 3-4 db  krumpli
  • 2 gerezd dundi fokhagyma
  • 15 dkg káposzta
  • valamilyen csontos (sertés)hús
  • néhány karika kolbász
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2-3 ek. rizs
  • tálaláshoz citrom



A krumplit és a fokhagymát meghámozzuk, felkockázzuk és felengedjük vízzel, hogy böven elfedje. Amikor megpuhult, botmixerrel pépesítem. (Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl sürü a leve, /lé legyen, ne fözelék/ ha mégis, adjunk hozzá egy kis vizet.) Ha csontos húst fözünk bele, azt is már rögtön az elején beletehetjük, csak vegyük ki, amikor a botmixert használjuk. Adjunk hozzá egy kis sót és már mehet is bele a szeletelt káposzta és a rizs. 1-2 karika kolbászt is dobjunk bele. Addig fözzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ekkor hozzáadjuk az olívaolajat és még egyszer összeforraljuk. Ezt a levest is lehet kuktában készíteni, én is úgy tettem, felgyorsítja az eseményeket. Tálaláskor egy kis citromot csöpögtethetünk bele és kenyérrel is fogyaszthatjuk!  

A régebbi  fotó

Megjegyzés: Ugyan nem tradícionális, de van, aki tesz bele Maggi kockát. Mivel kritika ért, hogy én ezt beleírtam a receptbe, kitöröltem.

3 megjegyzés:

  1. Szeretem a zöld színt, és ezt a zöld levest megkívántam!!!
    Kipróbálom valami "fűszállal"!
    Puszi:N.J.

    VálaszTörlés
  2. Próbád csak ki, de azért légy hü a recepthez :)

    VálaszTörlés
  3. Ezt feltétlenül megcsinálom! Egyrészt mert nálunk leves nélkül nincs étkezés, tehát bővítem a választékot. Másrészt a zöld színe miatt.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...