2012. február 26., vasárnap

Mandulás-zabpelyhes keksz

A mandulatejböl megmaradt apró, örölt mandulát valamire sürgösen fel kellett használnom. Cookie-t már régen sütöttem, így erre a receptre esett a választásom, amit itt találtam, de  1-2 helyen azért eltértem. Nagyon finom kis keksz kerekedett ki belöle. Természetesen simán apróra vágott mandulával is elkészíthetö.



Hozzávalók:
  • 1 és 1/4 bögre liszt
  • 1 és 1/4 bögre zabpehely
  • 1/4 tk. sütöpor
  • 1/2 tk. szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1/2 bögre apróra vágott mandula
  • 1/4 bögre olvasztott vaj/margarin
  • 1 púpos tk. mogyoróvaj (csak mert van itthon :)
  • 1/2 bögre cukor
  • 1/2 bögre barnacukor
  • 1 tojás
  • 1 tk. vanília aroma




A száraz hozzávalókat elkeverjük, majd a keverék közepébe egy mélyedést formázunk, ahová a többi (nedves) összetevöt rakjuk. Legegyszerübb, ha a kezünkkel állítjuk össze a tésztát, kanállal úgysem fog menni. Ha összeállt a tészta 1 órára hütöbe rakjuk. Ezután egy tepsit sütöpapírral kibélelünk, 180 fokra bekapcsoljuk a sütöt. Fagyis kanállal (vagy evökanállal) kis kupacokat halmozunk egymás mellé, de elég távolságot hagyva, mert szét fognak terülni. 15-20 perc alatt megsütjük öket. Ha megnyomjuk és még puha, de nem lágy a keksz, akkor lesz jó. Nem kell megvárni, míg aranysárgára sül, mert akkor kemény lesz. (Az eredeti szerint aranyszínüre kellett volna sütni. Az elsö adaggal így is tettem, de nekem túl ropogós lett így, a második már omlósabbra sikerült az általam leírtak szerint.) Kb. 20 darab lesz belöle.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a kép! Imádom a barna minden változatát! És a keksz....biztos fincsi!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon bejövős a kekszed ;) A fotó meg határozottan elcsábít ;)

    VálaszTörlés
  3. Olyan kis helyesek, nagyon fincsi lehet :)

    Nézz be hozzám kedves Szomszéd, ajándék vár rád :)

    VálaszTörlés
  4. Fincsi ropogós keksz! Kiránduláskor milyen jó egy ilyet előhúzni a zsákból! Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...