2011. május 12., csütörtök

Mandulás-tojáskrémes sintrai leveles párna

Sintra. Lisszabontól alig 1-2 km-re található ez a varázslatos hely. Saját mikroklímája, palotái, villái, kertjei, parkjai sok müvészt megihlettek. Talán Portugália Szentendréjének lehetne nevezni. 

Sintráról bövebben: parquesdesintra.pt

Aki egyszer ide ellátogat, soha nem felejti ezt a kis városkát. Mint ahogy a Piriquita cukrászdában elfogyasztott helyi finomságot sem :) Travesseiros de Sintra:


Hozzávalók:
  • 0,5 dl víz
  • 150 g cukor
  • 75 g örölt mandula
  • 1/2 tk. fahéj
  • 2 tojás sárgája
  • porcukor a szóráshoz
  • 1 csomag (~ 200g) leveles tészta

A sárgákat habosra verem, majd belekeverem a mandulát és a fahéjat. A vizet a cukorral elkeverem, majd közepes lángon sima sziruppá fözöm (forrástól számítva kb. 3-4 perc alatt elkészül). Ebbe villával belekeverem a tojásos masszát és sürü krémmé fözöm (pár perc az egész). Megvárjuk míg kihül. Ezalatt kinyújtjuk a leveles tésztát és kb. 12x7 cm-es téglalapokat vágunk belöle. A kihült krémet ezek közepére helyezzük és jobbról-balról ráhajtjuk a széleket. (Ezeket egy kis tojásfehérjével bekenjünk, hogy ragadjanak össze.) Majd az alsó és felsö végét is behajtjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék. 200 fokos sütöben kb. 20 perc alatt megsütjük. Porcukorral tálaljuk. Langyosan a legfinomabb! 

Nagyon ízlik a krém, tipikus portugál édesség és tényleg hasonlít az eredetihez! Nekem maradt a krémböl, lehet legközelebb csak fél adagot készítek.

3 megjegyzés:

  1. Érdekes, biztos finom, nagyon gusztán néz ki.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól hangzik!!! Most lecsúszna pár párna! Levelestészta talán annyira nem hizlaló, persze a krém annál inkább, de cukrot azért félig ki lehet váltani. Na majd számolok! :)))

    VálaszTörlés
  3. Hülye vagyok, a rétestészta nem hizlal ez a leveles viszont full kalória! De kár! Majd egyszer... :)))

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...