2012. február 2., csütörtök

Nagymamám egérfánkja

Mi egyszerüen csak egérnek hívjuk, de ha a címben azt írnám "Nagymamám egere", nem biztos, hogy mindenki a kanállal szaggatott fánkra gondolna. Én igazi szalagosat még nem is sütöttem, engem böven kárpótol ez az egyszerübb megoldás. Finom könnyü a tésztája, az olajban pedig csak 1 percet sütkéreznek az egérkék.


Hozzávalók:
  • 2,5 dl tej
  • 4 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztö
  • 40 dkg liszt
  • 2 ek. vaníliás cukor
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • olaj a sütéshez
  • vaníliás cukor a szóráshoz


 
A tejet meglangyosítjuk, a cukrot és az élesztöt belekeverjük és meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet, a csipet sót, a vaníliás cukrot összekeverjük. Ebbe beleöntjük a felfuttatott élesztöt, az olvasztott vajat és a tojásokat. Addig dagasztjuk a kézi mixer dagasztó spiráljaival, míg el nem válik az edény falától. Kb. 45 percig meleg helyen kelesztjük, amíg a duplájára nem nö. Böséges mennyiségü olajat forrósítunk. Ebbe pedig evökanállal beleszaggatjuk a kis egereinket. Vigyázat, nagyon gyorsan sül! Kb. fél perc elég az egyik oldalnak, a másiknak már annyi sem kell! Amikor kisültek, papírtörlöre tesszük, majd vaníliás cukorban megforgatjuk öket. Lekvárral is tálalhatjuk. Ez a recept 4 személyre szól, én fél adagot készítettem.

Ez volt a 200. bejegyzésem! Juppiii!!!









9 megjegyzés:

  1. Tetszik az 1 perc alatt sülő fánk gondolata és nagyon cukik. Lehet mégis ki kéne próbálnom az olajban sütést...

    VálaszTörlés
  2. Az én szalagosomnál ez sem egyszerűbb ám!!! És ráadásul az is pont ilyen hamar megsül, úgyhogy cserélhetünk fánkot, én sütöm a tiédet, te pedig az enyémet. ? :DDD Nagyon szemrevalóak! :))

    VálaszTörlés
  3. Tényleg nagyon hamar meg van, éppen a múlt héten csináltam...Mi szoktuk édes kakaóporba is forgatni! Fincsi aprófánk!

    VálaszTörlés
  4. Tényleg, nálunk is volt ilyen sokszor, mikor gyerek voltam. Nagyon szerettem. Szépek lettek a kis egereid:)

    VálaszTörlés
  5. Gratula a 200. bejegyzéshez, anyut meg kell kérjem készítsen pánkót(mert nálunk így nevezik a fánkot), ő olyan finomra tudja sütni:)

    VálaszTörlés
  6. De jópofa kis fánkocskák. Nagyon tetszik. Ilyet még nem készítettem, de biztosan fogok!

    VálaszTörlés
  7. Nem ismertem az "egérkét", de nagyon tetszik :)

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...