2011. február 20., vasárnap

Jardineira, azaz portugál marharagu kertész módra

Ez az étel is megtalálható minden portugál háziasszony repertoárjában, így az enyémbe is belekerült. Tulajdonképpen nem más, mint hús zöldségekkel. A hús lehet marha, disznó, akár bárány is, a zöldség pedig krumpli, sárgarépa, zöldbab, cukorborsó, igazából bármi. Én ma marhából készitettem, krumplival, sárgarépával és zöldbabbal.





Hozzávalók:

  • 50 dkg (marha)hús
  • 3 db közepes krumpli
  • 2-3 db sárgarépa
  • 5-6 szál friss zöldbab (vagy mirelit)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • (oliva)olaj
  • 3-4 szem szegfüszeg
  • 1 db babérlevél
  • só, bors

A hagymát felaprítjuk és olivaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kis vízzel felengedjük, belepottyantjuk a szegfüszeget és a babérlevelet (ettöl lesz picit "más" íze) és addig fözzük, amíg a hús már majdnem puha  lesz. Én kuktában csinálom, így gyorsabban megy e müvelet. Idönként megkeverjük, pótoljuk a vizet, ha szükséges. Tehát, ha a husi már majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét és a nagyobb kockára vágott zöldségeket ( persze a zöldbab nem tud kocka lenni). (A sárgarépát picit elöbb belerakhatjuk, mint a krumplit, hiszen annak több idö kell, hogy megpuhuljon.) A kuktát visszazárjuk illetve fedö alatt puhára fözzük. (4 fös család esetén, növeljük a mennyiségeket!)

2 megjegyzés:

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...