Ez az étel is megtalálható minden portugál háziasszony repertoárjában, így az enyémbe is belekerült. Tulajdonképpen nem más, mint hús zöldségekkel. A hús lehet marha, disznó, akár bárány is, a zöldség pedig krumpli, sárgarépa, zöldbab, cukorborsó, igazából bármi. Én ma marhából készitettem, krumplival, sárgarépával és zöldbabbal.
Hozzávalók:
- 50 dkg (marha)hús
- 3 db közepes krumpli
- 2-3 db sárgarépa
- 5-6 szál friss zöldbab (vagy mirelit)
- 1 nagy fej hagyma
- 1 ek. paradicsompüré
- (oliva)olaj
- 3-4 szem szegfüszeg
- 1 db babérlevél
- só, bors
A hagymát felaprítjuk és olivaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott húst és addig sütjük, amíg a hús kifehéredik. Sózzuk, borsozzuk, kis vízzel felengedjük, belepottyantjuk a szegfüszeget és a babérlevelet (ettöl lesz picit "más" íze) és addig fözzük, amíg a hús már majdnem puha lesz. Én kuktában csinálom, így gyorsabban megy e müvelet. Idönként megkeverjük, pótoljuk a vizet, ha szükséges. Tehát, ha a husi már majdnem kész, hozzáadjuk a paradicsompürét és a nagyobb kockára vágott zöldségeket ( persze a zöldbab nem tud kocka lenni). (A sárgarépát picit elöbb belerakhatjuk, mint a krumplit, hiszen annak több idö kell, hogy megpuhuljon.) A kuktát visszazárjuk illetve fedö alatt puhára fözzük. (4 fös család esetén, növeljük a mennyiségeket!)
Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésÍzléses a teríték is!
Gratula:N.J.