A sütemény Nigella receptje, eredeti neve (Remembrance cake) arra utal vissza, hogy a rozmaringot az emlékezés szimbólumaként tartják számon, régen sokszor dobtak a gyászolók rozmaringágacskákat a sírba. Érdekes, hogy a hűség jelképe is, felénk a vőlegény kabátja hajtókájába került a menyegzőn.
Hozzávalók:
Az almapéphez:
- 1 db. alma
- 1 ágacska rozmaring
- 1 ek. cukor
- 1 tk. vaj
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
A tésztához:
- 225 g vaj
- 150 g cukor
- 3 tojás
- 300g liszt
- 2 ek sütöpor
Az almát meghámozzuk, felkockázzuk és a rozmaringgal, cukorral, vajjal és a citromhéjjal és lével együtt puhára főzzük (esetleg egy pici víz mehet bele, ha nem enged elég levet). Félrehúzva hűlni hagyjuk.
A rozmaringágat kihalásszuk belőle és simára turmixoljuk.
A sütőt előmelegítjük 170ºC-ra és a vekniformába beleszabunk egy sütőpapírt.
A tojásokat kicsit felverjük, hozzákeverjük gyorsan a többi hozzávalót is, az almapempővel együtt – nem szabad túlkeverni, csak egyszerűen homogén masszává dolgozni össze.
Az előkészített formába simítjuk a tésztát, megszórjuk egy evőkanálnyi cukorral és a tetejére fektetjük a rozmaringágat. Kb. 50 percig sütjük (tűpróba mindenképpen szükséges!) majd a formában hagyjuk kihűlni.
Finom, nagyon omlós lesz a tésztája. A receptet magyarul itt találtam.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése
Köszönöm a hozzászólást!