2011. május 25., szerda

Zöldbabfözelék

Most föztem elöször zöldbabfözeléket, hiszen nálunk nem igazán van tejföl, kapor, sárga hüvelyü zöldbab (jobban szeretem), hagyományos ecet. Ezért amikor legutóbb otthon voltam vettem szárított kaprot, nyáron hoztam egy üveg sima ecetet (itt többnyire borecet van, nem szeretem), a tejföl helyett crême fraîche-t használtam, sárga hüvelyü zöldbabot pedig a piacon egy néninél tudtam venni, de egy másik vásárló teljesen el volt ájulva, hogy sárga színü a zöldbab, még sosem látott ilyet, bár az egyik ismörese mesélte, hogy Madeirán van egy ismeröse, aki már látott. Szóval ennyire ritka a sárga zöldbab. A recept természetesen Anyukámtól van.


Hozzávalók:
  • 500 g zöldbab
  • 1 db nagyobbacska krumpli
  • 1 tk. ecet
  • 3-4 tk. cukor
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • só, bors, vegeta
  • pici füszerpaprika
  • ~2 ek. liszt
  • ~ 3 ek olaj 
  • 1/2 doboz tejföl (nálam 2 ek. crême fraîche)
  • kapor ízlés szerint
  • petrezselyem
A vizet feltesszük forrni, majd beletesszük a zöldbabot (vagy már együtt feltesszük föni). Egy kis idö múlva beledobjuk a kockára vágott krumplit, a fokhagymát egészben, majd beleöntjük az ecetet, megcukrozzuk, sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek megföttek, enyhén paprikás rántást készítünk a lisztböl, az olajból és persze a paprikából. Hozzáadjuk a fözelékhez, majd belekanalazzuk a tejfölt is. ( Ha a rántástól nem sürüsödne be eléggé, a tejfölböl készítsünk habarást.) Beleszórjuk a kaprot, a petrezselymet és egy kis vegetát is. Rövid ideig fözzük és készen is vagyunk.

Tegnap a piacon egy nénitöl öszibarackot vettünk! A fia kertjében termett, tehát nem Chiléböl importálta. Nagyon finom volt!!!


 Valamint köszöntöm két új követömet egy csipetet és Rózsikát !

5 megjegyzés:

  1. Hát nagyon ínycsiklandóan néz ki a zöldbabfőzeléked.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm Mrita, finom is volt :)

    VálaszTörlés
  3. Egy rugóra jár az agyunk...Én tegnap főztem zöldbabfőzeléket. Nem véletlenül vagyunk tesók...vagy mi?:)))

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól néz ki!! Én sósan-tejfölösen-fokhagymával főzöm a zöldbabfőzeléket, de így is fincsi lehet. Legközelebb kipróbálom, az én részembe teszek kaprot is :) (A borecetet én se szeretem.) Az őszibarack valami gyönyörű, ha az íze is olyan csodás volt, mint ahogy kinéz... akkor nagyon irigyellek :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki! Én krumpli nélkül készítem, és amióta nem a szüleimmel ebédelek mindennap, a férjem kedvében járva, csirke pörkölttel késztem, amivel összefőzöm, és ettől nagyon finom, majd a blogon leírom! Persze a tied is jól hangzik!!

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...